Miten voit tukea tsasounat -kirjahanketta

Tsasouna näyttelee Ortodoksisessa historiassa, karjalaisessa kulttuurissa sekä nykyisessä Suomessa edelleen merkittävää roolia. Tsasouna ei ole kirkko, vaan rukoushuone hetkipalveluksia varten. Siellä ei yleensä ole pyhäinjäännöstä eli reliikkiä, eikä sitä ole vihitty kirkoksi. Tästä syystä maallikkokin on voinut pitää hetkipalveluksen papin puuttuessa. Tsasounoissa toki voidaan tarvittaessa ja erillisellä päätöksellä toimittaa myös liturgia. Mutta lähtökohtaisesti niitä on rakennettu sinne missä kirkkoa ei ole ollut, jotta olisi paikka jossa yhteisöllisesti kokoontua rukoilemaan palveluksiin.

Tsasounat ovat myös tärkeä osa arkkitehtuurista historiaamme Suomessa, joissa näkyy hyvin myös historian vaikutus arkkitehtuuriin. Tätä kaikkea ei vielä ole järjestelmällisesti kartoitettu ja kuvattu. Tsasounan merkitys on siis suuri etenkin niillä seuduilla, joissa kirkkoon on pitkä matka tai jossa kirkkoja ei käytännössä ole. Tsasouna on myös kunkin mielissä erilainen. Jollain se on pienenpieni rakennus, johon mahtuu vain muutama ihminen kerrallaan sisään. Jollekin toiselle tsasouna näyttää ulkoisilta puitteiltaan täysimittaiselta kirkolta. Joka tapauksessa niiden merkitys historiassamme Ortodoksisen uskon säilyttämisessä ja vakiinnuttamisessa Suomessa on suuri.

‘Suomen Ortodoksiset Tsasounat’ on Vihtiläisen valokuvaajan Dimi Doukasin hanke, joka toteutetaan omakustanteisena kirjana. Dimi on toiminut myös Tikkurilan ortodoksisen kirkkokuoron jäsenenä 10 vuoden ajan. Hankkeen tehtävänä on valokuvata Suomen tsasounat ja kertoa sen lisäksi jokaisesta tsasounasta lyhyesti. Tehdä ne tutuksi, saada niihin lisää kävijöitä ja säilyttää niistä tieto jälkipolville. Kuvat ja tarina viedään fyysiseksi sekä Internettiin www.suomenortoroksisettsasounat.fi osoitteeseen (sivun osoite on jo varattu, sivusto rakentuu sitten kun kaikki kuvat ovat kirjaan asti valmiita). Fyysinen kirja toimii lahjana ja Internet toimii lisätiedonlähteenä. Hankkeen etenemistä voi seurata blogissa osoitteessa blogi.suomenortodoksisettsasounat.fi


Hanketta varten Dimi Doukas hakee yksityishenkilöiltä, yhteisöiltä ja yrityksiltä apurahaa kattamaan kirjahankkeen Suomen  tsasounojen kartoittamisen ammattitasoisen arkkitehtuurivalokuvauksen historian ja nykyisyyden kirjoittamisen tsasounakohtaisesti kirjan taittamisen, painamisen, myynnin ja jakelun.

Hankkeen kustannusarvio on varovastikin arvioituna yli 20.000€ ensimmäisen painatuserän ollessa 500kpl.  Kirjat tulevat olemaan arviolta n. 250-350 sivua, kovakantisia ja sidottuja ja laadukkaalle paperille painettuja. Tavoitteena tehdä näyttävä kirja, jonka haluaa itselleen ja ostaa toiselle lahjaksi. Arkkitehtuurikuvauksen välineistöön on panostettu, jotta hankkeen lopputulos olisi laadukas ja kohteidensa arvoinen.  Hankkeen kustannusten ja laajuuden vuoksi hanketta viedään eteenpäin useamman vuoden projektina, jo senkin takia että kuvia kirjaan saada jokaiselta vuodenajalta ja n. 100 tsasounan kuvaamiseen menee aikaa. Tällä hetkellä kirjan valmistumisen arvio on vuonna 2020.

Toivon Teiltä Siunausta hankkeelle sekä apurahaa, jos siihen on mahdollisuus. 

Hankkeen ‘sponsorit’ tullaan mainitsemaan kiitosten saattamina kirjassa sekä blogisivuillani ’projektin tähänastiset tukijat’ -sivulla, paitsi jos luovuttaja on halunnut pysyä nimettömänä. Sponsori saa lisäksi yhden kappaleen valmistuvaa fyysistä kirjaa itselleen omistuskirjoituksin.

Toivottu apuraha on yrityksiltä ja 
yhteisöiltä väliltä 500-3000€ 
ja yksityishenkilöiltä 150€

Saajan tili: FI92 5720 1020 3741 91
Saaja: Dimi Doukas
Viestiin: TS, nimi ja sähköposti
Kun olet suorittanut maksun, laita vielä minulle tieto sähköpostilla dimitrios.doukas@gmail.com ja kerro samalla apurahan antajan nimi siinä muodossa kun haluat sen kirjan kiitokset kohdassa mainittavan. Kerro myös voinko mainita Sinut tässä blogissani apurahan myöntäjänä. Tai kerro jos haluat pysyä nimettömänä antajana blogissa ja/tai kirjassa. Kiitos!

Apuanne hankkeelle toivoen
Dimi Doukas
Pengerkuja 6, 
03400 VIHTI
dimitrios.doukas@gmail.com

1 kommentti :

  1. Mielenkiintoinen kuvausprojekti sinulla, lykkyä tykö.

    VastaaPoista