23 lokakuuta 2020

Materiaalin työstöä vielä. Paino- ja taittosopimus tehty

 

Paperilla olevien datojen vienti sähköiseen muotoon


Tsasounoita kuvatessani kirjasin tiedot ylös paperille. Syynä oli se että jouduin tekemään kirjauksia kaikenlaisissa olosuhteista, sateesta aina -30 asteen pakkasiin tai helteisiin. En halunnut kirjata tietoja mihinkään sähköiseen muotoon, josta ne voisi vahingossa hävitä. Pidin paperia vikasietoisempana ratkaisuna, jota se on ollutkin. Otin papereista aina kuvattuani skannatut kopiot, jotta ne olivat sellaisenaan myös digitaalisessa muodossa (siltä varalta että papereille sattuisi jotain tai ne häviäisi). Mutta varsinaista tietojen 'harmonisointia' ja syöttöä 'taulukkoon' en tehnyt, vasta kun nyt. Samalla on tarkentunut monta asiaa, jotka on huomioitava ja vielä lisättävä tietoihin. Tietoa 5-sivuisessa tiedonkeräyslomakkeessa (per tsasouna) on hyvin vaihtelevasti. Sillä kuten aiemminkin on tullut ilmi, ei monissakaan tsasounoissa ollut kulloisellakaan sen hetkisellä isännöitsijällä välttämättä tuntemusta ja tietoa tsasounan historiasta, kellojen alkuperästä, rakennuksen esikuvista jne. Muutamilla oli, mutta valtaosassa tapauksia nämä tiedot jäivät selvitettäviksi. Monista tsasounoista tuntui puuttuvan 'tsasounan esite', joka kuvaisi kaikki tsasounan perustiedot, ja ehkä lyhyen historiankin. Ja jotta näitä tietoja ei tarvitse kysyä seurakunnilta yksi kerrallaan, niin odotin että kaikki on kasassa ja saan kerralla sitten kuhunkin seurakuntaan laitettua täydennys- ja tietojen vahvistuspyynnöt.

Vielä on kuoria läpikäytävänä (vaakatasoiset vielä käymättä)


Toisaalta aika (n. 6v tällä hetkellä) on tehnyt sen että asioita on myös muuttunut. Moni asia on saattanut muuttua ja joudun tarkistamaan senkin vuoksi kaikki faktat vielä seurakunnilta. Yksi hankalimpia on uusi seurakunta- ja hiippakuntajako, jonka tulkitseminen ja ymmärtäminen vaati ihan erillisen excel-taulukon täyttämisen, että ymmärtäisin mihin joku 6v sitten ollut seurakunta nykyään kuuluu. Sillä ei vain seurakuntien jako hiippakuntiin, vaan myös seurakuntien tässä vuosien aikaan tekemät yhdentymiset tekivätkin haastavaksi selvittää, että minkä niminen on tuo seurakunta tänään ja missä se tulee olemaan vuoden vaihteessa. Asiaa ei yhtään helpota se, että vielä on kasa seurakuntia, jotka eivät päätöstä ole hyväksyneet ja ovat saaneet jatkoaikaa ensivuoden loppuun asti. Joten nyt joudun vähän arpomaan että minkä alle nämä seurakunnat laittaisin, että ne vastaisivat tulevaisuuden jakoa.


Oli luotava taulukko selventämään vanhat ja uudet seurakuntien yhdentymiset

Painosopimus on tehty perinteisen ja kotimaisen Otava kirjapainon kanssa. Kuten lupasin niin tämän kirjan osalta tulen tukemaan suomalaista työllisyyttä, enkä hae edullisempaa hintaa ulkomailta. Päädyin lopulta myös ulkoistamaan taitto-työn, samoin kotimaiselle toimijalle, sillä kuvien editointi ja faktatarkistukset ja tekstin tuottaminen (vaikkakin lähinnä perustietoihin perustuva) teettää ihan riittävästi työtä. 

Aikataulusta joulu on käytännössä liian optimistinen, vaikka vietänkin nyt kaikki illat viemään tätä projektia valmiiksi. Suuri kysymysmerkki tulee olemaan se, millä aikataululla tulen saamaan seurakunnilta vahvistukset ja täydennykset datoihin. Mutta nyt ollaan muutamien kuukausien päässä enää siitä kun kirja näillä tiedoin valmistuu. 





Ei kommentteja :

Lähetä kommentti